Medlemsansökan för loge och läger

 

Härligt att ni överväger medlemskap i vår förening! Vi vill gärna hjälpa er genom den processen, och för att göra detta har vi här beskrivit hur loger och läger kan gå tillväga för att förankra, besluta och sedan ansöka om medlemskap. Genom denna vägledning och dess mallar hoppas vi att ni får det stöd som ni behöver. Behöver ni mer hjälp är ni alltid välkomna att kontakta oss.

1. Informera om föreningens verksamhet i logen eller lägret

Under ett logemöte, under ”andragande för orden eller logens bästa” eller ”välgörenhet” är det lämpligt att hålla ett andragande rörande föreningen och vår verksamhet. Man kan också välja att hålla ett föredrag i klubben efter själva mötet.

Då alla som arbetar med denna verksamhet gör det helt ideellt så har vi svårt att besöka alla loger och läger, men vi ska göra vad vi kan för att tillhandahålla bra material som bröder och systrar kan presentera. Ett alternativ kan vara att läsa upp hela eller delar av Oddmikro på 2 minuter.

2. Förbered beslutsunderlag till för loge eller läger

Om logen eller lägret är intresserade av att gå vidare med en ansökan så bör detta beslutas i god demokratisk anda genom ett loge-/lägerbeslut. Dessutom finns det ett par ställningstaganden logen/lägret behöver ta i samband med detta.

För detta ändamål har vi skapat följande mall (Beslutsunderlagsmall för medlemsansökan i föreningen Olaus Petri Mikrofinansiering) där samtliga gulmarkerade fält behöver uppdateras. Detta är vad fälten innebär:

  • Godkännande om medlemsansökan och medlemsavgift: Medlemsavgiften används för att finansiera kostnader för att driva föreningen. Det kan vara t.ex. bankavgifter och kostnader kopplade till hemsidan. Eventuella överskott som uppstår kan övergå i föreningens egna finansieringskonto efter ett årsmötesbeslut.
  • Finansieringssumma: Det belopp som logen beslutar att överföra till sitt finansieringskonto som föreningen sedan administrerar.
  • Maximal återbetalningsperiod: De entreprenörer som tar emot finansieringen återbetalar pengarna på 1, 2 eller 3 år och logen/lägret behöver ta ställning till vilken av dessa perioder som anses vara max. Detta är viktigt då det också kommer att ta 1, 2 eller 3 år att få tillbaka den sista kronan efter att man beslutat att avsluta sitt engagemang i föreningen, om man nu gör det.
  • Beslut om att aktivera ett Googlekonto, om så inte redan är gjort, kopplat till logens/lägrets e-postadress: För att slippa hantering av inloggningsuppgifter så har föreningen beslutat att endast tillåta Googlekonton för inloggning på hemsidan. Inloggningen kan logen/lägret sedan använda för att se aktuella saldon för rapportering t.ex. under välgörenhetspunkten i föredragningslistan.

Fundera över de ovanstående punkterna om kom gärna till logen/lägret med ett färdigt förslag för att ha en utgångspunkt. Många bröder kommer säkert att vilja diskutera de olika punkterna innan man är redo att gå till beslut.

3. Fatta beslut i loge eller läger om ansökan om medlemskap

Efter att logen/lägret är överens om vad som ska beslutas kan man fastställa detta vid ett möte, skicka ut underlaget som bilaga till protokollet, för att sedan fatta det formella beslutet på nästkommande möte efter att alla bröder i logen/lägret har haft möjlighet att ta del av hela underlaget.

När beslutet sedan är fattat är det dags att skicka in medlemsansökan till oss i föreningen.

4. Ansök om medlemskap via formuläret på hemsidan

Ansökan sker genom att ni fyller i ansökningsformuläret för loger och läger.

5. Efter godkänd ansökan kontaktar föreningen logen/lägret med instruktioner

När ansökan är godkänd kontaktar föreningen logen/lägret med instruktioner för betalning av medlemsavgiften, och hur man går tillväga för att sätta in pengar på logen/lägrets konto för mikrofinansiering.

 

Observera att föreningen har två separata konton i Swedbank, ett för betalning av medlemsavgifter, och ett annat för finansieringskapital:

Medlemsavgifter:
Clearing nr: 8327-9
Konto nr: 693 332 944-0

Finansieringskapital:
Bankgiro:
 874-6539

 

Vanliga frågor

Hur bör logen eller lägret redovisa sin mikrofinansverksamhet?

I slutet av varje kalenderår skickas en loge- eller lägerspecifik finansiell årsrapport där det framgår totalt kvarvarande portföljvärde samt förlust under det gångna året. Portföljvärdet tas upp som en långfristiga fordran jämte finansieringsinstitutet, dvs inte mot oddmikro. Detta då oddmikro endast sköter hanteringen av logen eller lägrets pengar hos finansieringsinstitutet.

Förlusten under det gånga året bör redovisas på ett kostnadskonto för välgörenhet.

Kommer mikroodds medlemmar gå med vinst?

Nej, ingen av föreningens medlemmar kommer gå med vinst utan verksamheten skall betraktas som välgörenhet då den endast kommer generera förluster i form av lån som av olika skäl ej kan återbetalas. Snittförlusten per år är ca 2% men kan självfallet variera. Då allt arbete sker i dollar kan kursskillnaden mot kronan göra att det ibland ser ut som att verksamheten har genererat en vinst men detta är då endast en faktor av just valutaskillnader, inte av mikrofinansieringsarbetet.