Vanliga frågor

Behöver jag finansiera hela lånet?

Nej, lånen är så kallade ”crowd funded” eller ”gruppfinansierade” på svenska – så det finns många enskilda långivare som tillsammans bidrar till varje lån. Du kan låna 250 eller mer till en låntagare för att hjälpa dem att nå sitt mål, och du kan se de andra långivarna som stödde låntagaren om du är intresserad.

Kommer jag få tillbaka mina pengar?

Lån via det finansieringsinstitut vi använder (KIVA) har en historisk återbetalningsgrad på cirka 97% (detta har fluktuerar något, så besök gärna Kivas hemsida för nuvarande kurs). Det finns inte några garantier för återbetalning av några lån som är gruppfinansierade på detta sätt.

Tidigare återbetalningsförmåga garanterar inte framtida resultat och långivare bör vara medvetna om de olika risklagren (som låntagares risk, land-risker och valutarisk) som kan leda till att någon eller alla långivarens pengar förloras.

Vem kan få ett lån?

Vårt finansieringsinstitut Kiva gruppfinansierar låntagare i mer än 80 länder som ofta är uteslutna finansiellt och inte kan komma åt andra rättvisa och överkomliga källor till kredit.

Låntagarna arbetar i många branscher. De kan vara bönder, hantverkare, studenter, butiksägare, byggare eller restaurangägare. Många låntagare arbetar med flera jobb för att generera tillräcklig inkomst för att stödja sina familjer.

Fältpartners och betrodda hjälper till att identifiera och hålla kontakt med låntagare vars lån kommer att bli gruppfinansierade.

Får långivare, oddmikro eller finansieringsinstitutet ränta på lånen?

Vårt finansieringsinstitut tar aldrig ränta på lån och enskilda långivare får inte ränta från lån de stöder. Inte heller oddmikro får någon ränta på utlånade pengar.

Betala Kiva-låntagare någon ränta på sina lån?

Ja, de flesta låntagare på betalar ränta till lokala fältpartners i någon form. Finansieringsinstitutet, oddmikro samt långivare får inte ränta på lånen.

Fältpartner tar ränta från låntagare eftersom det finns många utgifter knutna till att ge små lån på utvecklingsmarknader, särskilt på landsbygden. Många av fältpartners tillhandahåller dessutom ytterligare tjänster med lån, inklusive utbildning, ekonomisk läskunnighet eller hälsovård.

Det finansieringsinstitut med vilket vi samarbetar samarbetar i sin tur inte med organisationer vilket tar ut orimliga räntor, och kräver att fältpartners fullt ut redogör för sina priser. Finansieringsinstitutet samarbetar bara med organisationer och fältpartners vilket har ett socialt uppdrag att tjäna de fattiga, de utan tillgång till banktjänster och de vilket inte kan få annan finansiell hjälp.

Hur täcker finansieringsinstitutet sina kostnader?

Vår finansieringsinstitution (Kiva) är en ideell organisation som har fått 4 av 4 stjärnor från Charity Navigator. De täcker två tredjedelar av sina driftskostnader genom frivilliga donationer gjorda av långivare. Resten av kostnaderna är täckta genom bidrag och donationer från stiftelser och anhängare. Läs mer i oddmikros finansieringsreglemente om hur föreningen stöttar finansieringsinstitutionens arbete.

Kiva debiterar aldrig ränta på lån och tar aldrig avgift från långivare. 100% av lånen på Kiva går till lånefinansiering.

Vad är en fältpartner?

Finansieringsinstitut kan nå fler låntagare och några av de mest avlägsna platserna i världen genom globala nätverk av fältpartners. Dessa samarbetspartners är lokala organisationer som arbetar i samhällen för att lära känna låntagare, tillhandahålla tjänster och administrera lån.

Vår finansieringsinstitutions fältpartners är ideella organisationer, lokala mikrofinansorganisationer, skolor, sociala företag etc. Många tillhandahåller tjänster med sina lån, såsom entreprenörsutbildningar och läskunnighet.

Alla fältpartners har en sak gemensamt: Lusten att förbättra människors liv genom säker, rättvis tillgång till kredit.

Hur kommer pengarna för lånet till varje låntagare?

Lånen når låntagare via fältpartners som fördelar medlen till låntagaren. Beroende på Fältpartner kan finansieringen ges till låntagare före, under eller efter det enskilda lånet är upplagt hos finansieringsinstitutet. De flesta partner ger ut medel innan lånet är upplagt (vad vi kallar förutbetalning) eftersom det låter låntagare använda pengarna omedelbart. Så när en långivare stöder ett partnerlån, kan låntagaren redan ha dessa medel i hand. Stöd för det lånet behövs emellertid fortfarande och eftersom låntagaren gör återbetalningar, skickas de vidare till de specifika långivarna som stöder lånet.

Hur ser mikrofinansieringsinstitutets due diligence process ut?

Låntagare är godkända av en lokal fältpartner. Alla fältpartners måste tillhandahålla ledarskapsinformation, finansiell dokumentation och detaljerade planer för att använda finansieringsinstitutionens kapital till lån med hög social påverkan. Partners som gör flera lån lämnar ytterligare dokumentation och en finansieringsinstitutionsanalytiker utför ett besök på plats för att genomföra intervjuer med ledarskap, ledning och låntagare.

Vad händer om en låntagare inte kan betala tillbaka lånet?

Om en låntagare ligger efter med att betala tillbaka ett lån kan fältpartnern försöka lägga om återbetalningsplanen på för att låta låntagaren återbetala så småningom. Detta är vanlig praxis vid mikrofinansiering.

Men ibland, även med dessa ansträngningar för att vara flexibla, kan låntagare helt enkelt inte återbetala och lånet avskrivs. När ett lån avskrivs, meddelas alla bidragsgivare och dessa långivare kan betrakta det återstående beloppet som en förlust. Fältpartners kan besluta att inte låna ut till en viss individ om de inte kan återbetala.

Används mikrofinanser för att tvätta pengar

Föreningen har varit i kontakt med svenska finansinspektionen vilket bekräftat att det inte föreligger några problem för att bedriva mikrofinansieringsverksamhet under dessa former utifrån ett pengatvättningsperspektiv.

Har oddmikro tillstånd från Finansinspektionen?

Att bedriva finansiell verksamhet är en inte helt enkel fråga. Viss verksamhet (t.ex. banker och kreditinstitut) behöver tillstånd för sin verksamhet från Finansinspektionen, medan annan verksamhet bara behöver anmäla att man bedriver verksamhet.

Vår verksamhet ligger närmast det som man kallar ”annan finansiell verksamhet”, en definition som vi fick hjälp med att komma fram till av Finansinspektionen. Huruvida man är skyldig att anmäla sådan verksamhet anges i Lag (1996:1006) om anmälningsplikt avseende viss finansiell verksamhet. I den lagen har man angett ett kriterium som säger att sådan verksamhet bland annat ska vara yrkesmässig. Begreppet yrkesmässig innebär och tolkas som att verksamheten ska bedrivas med vinstsyfte.

Redan 2013 tog vi kontakt med Finansinspektionen för att föra en dialog i frågan, och vi har efter deras vägledning gjort tolkningen att vår verksamhet inte faller inom definitionen för vad som är anmälningspliktig verksamhet.

Hur bör logen eller lägret redovisa sin mikrofinansverksamhet?

I slutet av varje kalenderår skickas en loge- eller lägerspecifik finansiell årsrapport där det framgår totalt kvarvarande portföljvärde samt förlust under det gångna året. Portföljvärdet tas upp som en långfristiga fordran jämte finansieringsinstitutet, dvs inte mot oddmikro. Detta då oddmikro endast sköter hanteringen av logen eller lägrets pengar hos finansieringsinstitutet.

Förlusten under det gånga året bör redovisas på ett kostnadskonto för välgörenhet.

Kommer mikroodds medlemmar gå med vinst?

Nej, ingen av föreningens medlemmar kommer gå med vinst utan verksamheten skall betraktas som välgörenhet då den endast kommer generera förluster i form av lån som av olika skäl ej kan återbetalas. Snittförlusten per år är ca 2% men kan självfallet variera. Då allt arbete sker i dollar kan kursskillnaden mot kronan göra att det ibland ser ut som att verksamheten har genererat en vinst men detta är då endast en faktor av just valutaskillnader, inte av mikrofinansieringsarbetet.